پیوند عمیق پژوهش و صنعت در پتروشیمی

سرپرست شرکت پژوهش و فناوری گفت: امروزه همۀ دانشگاهها براساس نظامنامۀ نفت دسته بندی شده اند؛ نظام نامه ای که با کمک معاونت پژوهش فناوری وزارت نفت تدوین شده است.

مهندس جوکار در مورد همکاری میان دانشگاه و صنعت بر این باور است که دانشگاهها دراین خصوص رسالت مشخصی دارند و آن هم تربیت نیروی انسانی متخصص برای انجام فعالیتهای علمی و صنعتی است. اکنون که رابطۀ خوبی با دانشگاهها برقرار شده، نیروهای انسانی با ظرفیتهای عالی در این مرکز کشف شده-اند.
وی با بیان اینکه در نظامنامۀ نفت عناصر تشکیل دهنده در فرایند روزآمدی فناوری تعریف شده اند گفت: یکی از این عناصر دانشگاهها و مراکز علمی هستند که خدمات علمی را دراختیار صنعت می گذارند، اما اگر حلقۀ واسط یعنی شرکت پژوهش و فناوری نباشد، بسیاری از این دانش فنی و خدمات با یکدیگر مرتبط نخواهند بود و شاید حتی زبان صنعت برای دانشگاهها و مراکز علمی نیز آشنا نباشد. یاری رساندن و کمک و شناسایی مسائل و مشکلات و توانمندی های صنعت گران و مراکز علمی و دانشگاهی و پیوند میان آنها با مراکز دانشگاهی نقش شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی است.
غلامرضا جوکار در مورد پیوند میان صنعت و دانشگاه اضافه کرد: «صنعت سرمایۀ لازم و ظرفیت مورد نظر برای تبدیل دانش به فناوری را دارد و ما نیز در این راستا حرکت کردیم. شرکت ما نقش مبدل این پژوهشها به فناوری را برعهده دارد؛ تصمیم داریم در هفتۀ پژوهش امسال که پیشرو است برخی از دستاوردهای حاصل از این چرخه را معرفی کنیم. برخی از طرحهای پژوهشی راه اندازی خواهند شد که دراختیار متقاضی قرار می دهیم.»
مهندس غلامرضا جوکار در مورد برخی از همکاریهای میان شرکت پژوهش و فناوری با دانشگاه‌ها به مجتمع پتروشیمی اروند می گوید: «مجتمع پتروشیمی اروند برای راه اندازی نرم افزار خط دوم کلر خود دچار مشکل شد. به این دلیل که شرکت آلمانی فروشندۀ نرم افزار به بهانۀ تحریم از ارائۀ خدمات لازم سرباز می زد. شرکت پژوهش و فناوری با رایزنی با دانشگاه امیرکبیر و تیم تحقیقاتی این دانشگاه، مرکب از استادان و دانشجویان در دو ماه، این نرم افزار را نصب و راه اندازی کرد.»
از دیگر اقدامات دراین خصوص می توان به همکاری میان دانشگاه تربیت مدرس با مجتمعهای پتروشیمی مروارید، تبریز و دیگر مجتمعهایی که واحدهای الفین دارند اشاره کرد؛ تاآنجاکه همکاریهای پژوهشی خوبی در زمینۀ کمبود، جایگزینی، بهینه سازی فرایند خوراک این واحدها، به تازگی آغاز شده است.
همکاریهای این شرکت با دانشگاه شریف در زمینۀ دانش فنی صنعت متانول یکی دیگر از طرحهای پژوهشی شرکت است که به دنبال آن آزمایشگاه صنعتی مشترکی ایجاد شده و درصدد هستیم تا دانش فنی متانول توسعه داده شود. کاتالیست آن نیز با کمک پژوهشگران در مقیاس نیمه صنعتی ساخته خواهد شد. برای تولید این کاتالیست با شرکت دیگری که نقش توسعه دهنده دارند، مانند شرکت «سرو» مذاکراتی انجام شده است تا محصول دراختیار مصرف کننده قرار گیرد.
مهندس جوکار در توضیح توسعه دهندگان یا Developerها تشریح کرد: «در راستای حرکت ما، شرکتهایی نیز وجود دارند که توانایی بکارگیری دانش و  فناوری مشترک میان ما و دانشگاهها را دارند و می توانند دانش را به محصول تبدیل کنند که به توسعه دهندگان یا Developerها شهرت دارند. از این دسته می توان به شرکتهای گهر سرام، رنگینۀ پارس، پروکساید یزد و چلستون اشاره کرد.»
آزمایش صنعتی در پتروشیمی بندرامام به پلیاتیلن سبک مربوط است که با همکاری شرکت پروکساید یزد پایان یافته و به زودی اجرایی می شود که در صورت موفقیت سه واحد دیگر پتروشیمی در کشور نیز از آن بهره خواهند برد.
پژوهشگاه پلیمر از دیگر مراکز علمی است که در زمینۀ تولید کاتالیست پلیپروپیلن با شرکت پژوهش فناوری همکاری دارد.
فعالیتهای مربوط به دانش فنی فرایندها و کاتالیستها در حوزۀ پلیمر و طرح برنامۀ مدوّن در ارتباط با تبدیلات گازی از برنامه هایی است که در هفتۀ پژوهش امسال از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی معرفی می شود.

جهت مشاهده متن اصلی خبر کلیک نمایید...

۳ دی ۱۳۹۰ ۱۵:۰۴
خبرگزاری نیپنا |
تعداد بازدید : ۲,۲۴۸
کد خبر : ۵۵۲

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید