تحریم بر صنعت پتروشیمی بی تأثیر است

رمضان اولادی، مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی درخصوص طرح‌ها و برنامه‌های در دست اجرا و آینده این صنعت (نیز دستاوردهای پژوهشی )با جام‌جم به گفت‌وگو نشسته و جزئیات جدیدی از طرح‌ها و برنامه‌های این صنعت را اعلام کرده است.

 

برای خرید لیسانس (دانش فنی)‌ پتروشیمی در شرایط تحریم، مشکلی وجود ندارد؟

این کار برای 15 طرح قبلی انجام شده و مشکلی نداشته است. در 26 طرح جدید هم خوشبختانه زود حرکت کردیم و باز هم مشکل نداشته‌ایم. لذا برای عمده طرح‌های پتروشیمی لیسانس مورد نظر اخذ شده است.

تعدادی از طرح‌هایمان مانده که هنوز به قرارداد تجاری نرسیده است. در آن طرح‌ها نیز توانستیم تحریم‌ها را دور بزنیم و از جایی فناوری مورد نظر را پیدا کنیم، اما باز هم تمرکز اصلی ما روی بحث پژوهش‌ و فناوری ایرانی و بومی است. در جاهایی توانستیم خودمان اقداماتی انجام دهیم، مثلا در بعضی تکنولوژی‌ها در زمینه MTP (تولید متانوتوپروپیلن)‌ که خودمان در ادامه پایلوت آن را انجام دادیم. اولین پایلوت را پیشتاز و بعدی را نیمه صنعتی می‌گویند، این‌ها در داخل کشور انجام شده و به موفقیت رسیده است.

این اقدامات در جهت قطع وابستگی به دانش فنی خارجی است؟

بله. هم دانش فنی و هم ساخت کاتالیست‌ها. ما به این سمت می‌رویم که بومی‌سازی صنعت پتروشیمی را انجام دهیم و وارد دانش فنی شویم. چون طرح‌های پتروشیمی به تکنولوژی روز وابسته است، این بحث دانش، بنیانی است و ما دانش‌محوری و دانش‌بنیانی را یکی دیگر از اهداف خود قرار داده‌ایم.

اگر بخواهیم واقعا موفق بوده و توسعه پایدار داشته باشیم باید دانش‌محور باشیم. شرکت پژوهش ـ فناوری ما امسال کارهای خوبی انجام داده و در منطقه ماهشهر 3 طرح‌ مالی ـ پژوهشی افتتاح شده است. یک طرح تبدیل متانول به پروپیلن است (MTP)‌ که هم فرآیند و هم کاتالیست‌اش هر دو ساخته شده و آماده و در حال عرضه است. یک شرکت خارجی نیز برای مشارکت در آن تقاضا داشته که الان در حال مذاکره‌اند.

کاربرد این طرح چیست؟

ما تعداد زیادی طرح متانول داریم و الان متانول صادر می‌شود. برای این که آن را در تهران نفروشیم، باید متانول را به پروپیلن تبدیل کنیم. پروپیلن از موادی است که در کشور کم یافت می‌شود.

این طرح در پایلوت و دمو که نیمه‌صنعتی است جواب داده، ولی باید اجرایی شود، تولید فعلی‌اش تجاری نیست و در حال مذاکره هستیم تا شرکتی به عنوان شرکت مهندسی باشد و مشتری هم وجود داشته باشد که همه این اقدامات صورت پذیرفته است. بخش‌های کاتالیست هم به همین شکل است؛ در پتروشیمی حجم و پتروشیمی مارون یک شرکت اروپایی کاتالیست را نمی‌داده، اما شرکت پژوهش ـ  فناوری ما این کاتالیست را تولید کرد که هم‌اکنون تجاری شده است.

این طرح‌هایی که اشاره کردید امسال انجام شده در راستای اهداف سال جهاد اقتصادی بوده است؟

هم در این راستاست و هم در راستای دانش‌محوری و دانش بنیانی است تا ان‌شاءالله در بخشی از آن که نیاز داریم بتوانیم صاحب تکنولوژی شده و از تکنولوژی خارجی بی‌نیاز شویم.

جهت مشاهده متن مصاحبه کامل کلیک نمایید...

 

۳ دی ۱۳۹۰ ۱۱:۵۸
روابط عمومی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی |
تعداد بازدید : ۲,۵۵۷
کد خبر : ۵۴۵

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید