مقالات

جوانان : جوانان ایرانی مدالها ی مسابقات جهانی اختراعات را درو کردند

 


    مرتضی شیرمحمدی مخترع جوان پس از کسب مدال نقره در مسابقات جهانی مخترعین 2008 در سوئیس (ژنو) به دریافت دیپلم افتخار در سی و ششمین دوره مسابقات جهانی اختراعات سوئیس در سال2008 نایل شد.
    شیرمحمدی که برای حضور در این مسابقات مورد حمایت مالی شرکت نفت پارس قرار گرفته بود، ضمن تشکر و قدردانی ا ز مهندس خسرو وثوق زاده مدیرعامل شرکت، ابراز امیدواری کرد که سایر
    شرکت ها یا مؤسسه های خصوصی و دولتی نیز به نفت پارس تأسی جسته و از مخترعان ایرانی حمایت کنند.
    وی در گفتگو با ماهنامه نفت پارس اظهار داشت، در سال 2008، تعداد70 مخترع از ایران در مسابقات جهانی اختراعات که در ژنو برگزار شد، شرکت کرده بودند که موفق به کسب68 مدال شدند و ایران مقام اول جهان را کسب کرد.
    
    - اختراعی که آنرا در مسابقات سوئیس ارایه دادید، چه بود؟
    به طور کلی چاههای نفت و سایر چاههای عمیق که حفر می شوند، بواسطه عمق بسیار زیاد، قابل دسترس نیستند. به این معنی که برای جایگزینی تجهیزات و تعمیر آنها در عمق چاه، انسان قادر نیست خود را به انتهای چاه برساند. همین مسئله انگیزه ای شد، تا2 رباط اختراع کنم که بتوانند در عمق چاه، عملیاتی را که ا ز روی زمین یا به اصطلاح سرچاه توسط متخصصان هدایت می شود، انجام دهند.
    
    - این رباط ها چه کارهایی را در عمق چاه انجام می دهند؟
    معمولاً چاههای عمیق دو نوع هستند، چاههای با میله و چاههای بدون میله. این قبیل چاهها،50 سانتیمتر قطر دارند، در برخی از آنها میله حفاری بطور ثابت وجود دارد. در نتیجه2 رباط جداگانه برای اجرای عملیات در هر یک از چاههای مورد نظر اختراع کردم. کاربرد آنها به طور خلاصه، جوشکاری، برشکاری بر روی جسمی که در چاه قرار می گیرد و نیز استفاده از آنها در رابطه با مکانیک و نوع خاک چاه از طریق نمونه برداری و دیگر عملیاتی است که برای رباط ها برنامه ریزی می شود.
    
    - به جز این، وسیله یا تجهیزات دیگری را هم اختراع کرده ای؟
    تاکنون25 اختراع به ثبت رسانده ام که هر یک کاربرد و تازگی خود را دارد.
    
    - این اختراعات به کار یا تحصیلات شما ارتباط پیدا می کند؟
    من دانشجوی رشته عمران در مجتمع آموزشی و پژوهشی صنعت آب و برق هستم، کاردانی را گذرانده ام و در همین رشته، کارشناسی را ادامه خواهم داد. از طرفی پدرم شرکتی دارد که کارهای صنعتی انجام می دهد، به این ترتیب برخی از اختراعات من مربوط به کار و تحصیلاتم می شود. البته ممکن است فردی اختراعی داشته باشد که جدا از تحصیل و حرفه خاصی باشد. منهم اختراعات دیگری دارم که با موارد فوق ارتباطی ندارد.
    
    - لطفاً نمونه دیگری از اختراعات خود را توضیح دهید؟
    بیشتر ما از یخچال استفاده می کنیم، اما ممکن است بستن آنرا فراموش کنیم. در واقع پس از برداشتن چیزی از داخل یخچال در آنرا برای بسته شدن رها می کنیم که در موارد زیاد در یخچال به طور کامل بسته نمی شود.
    من وسیله ای را اختراع کرده ام که در سیستم داخلی یخچال قرار
    می گیرد. کار این وسیله اینست که پس از باز شدن در یخچال وقتی که آنرا رها کردیم، به طور اتوماتیک بسته می شود.
    هیچک از یخچالهای ساخت داخل یا خارج چنین تکنیکی را ندارند. قرار است یک کارخانه یخچال سازی داخلی این اختراع را با تولید اولیه50 هزار دستگاه در یخچالهای تولیدی خود بکار گیرد.
    این اختراع به افراد مسن، جانبازان درصد بالا، معلولین و بچه ها و سایر افراد کمک می کند تا در یخچال خانه شان هرگز باز نماند.
    
    - هزینه اختراعات خود را، برای تهیه و ساخت نمونه اولیه، و شرکت در مسابقات جهانی چگونه تأمین می کنید؟
    این مسئله تنها مشکل من نیست، اکثر مخترعان جوان ایرانی که تاکنون بارها در دنیا درخشیده اند و برای کشور مدال آورده اند با مشکل مالی مواجه هستند. کسب68 مدال در مسابقه جهانی اختراعات و در دنیا اول شدن، کار کوچکی نیست. در اردیبهشت ماه جاری، مخترعان جوان ایرانی واقعاً خوش درخشیدند و این در حالی بود که اکثر آنها همه هزینه های سفر و اختراعشان را شخصاً پرداخته بودند. برای مثال اختراع رباط ها برای من معادل12 میلیون تومان هزینه برداشت تا بتوانم یک نمونه آنرا در مسابقه ارایه دهم. چنین نمونه ای باید چنان دقیق و کار آمد باشد، که داوران که اغلب دانشمند و استاد هستند، کاربرد آنرا لمس کنند. بهر زحمتی بود با کمک مالی پدرم این کار انجام شد، اما برای حضور در مسابقه پولی نداشتم.حضور در مسابقه به دو
    طریق امکان پذیر بود: حضور مخترع با اختراعش که 3/5 میلیون تومان هزینه داشت و ارسال اختراع بدون حضور مخترع نیازمند بیش از2 میلیون تومان بود. سرانجام یکی از دوستان مخترع که قبلاً از مساعدت مالی، همراهی و تشویق شرکت نفت پارس برخوردار شده بود موضوع را با من در میان گذاشت. پس از مراجعه به شرکت تصمیم گرفتم برای صرفه جویی، اصل اختراع را به ژنو بفرستم و خودم در آنجا حضور پیدا نکنم. نفت پارس حدود بیش از یک سوم هزینه را تأمین کرد و بقیه آنرا فدارسیون بین المللی مخترعان پرداخت کرد.
    در مسابقات2008 سوئیس مخترعان ایران68 مدال، شامل17 طلا،36 نقره، 15 برنز به اضافه11 جایزه ویژه کسب کردند که از ابتدای تاریخ برگزاری این مسابقات نظیر نداشته است.
    مخترعان ایرانی در مجموع 75 طرح تیمی و انفرادی ارایه دادند و برخی از آنها2 طرح داشتند. در این دوره از مسابقات، روسیه با ارایه130 طرح تیمی رتبه دوم جهان را کسب کرد، زیرا تعداد مدالهایش به مراتب کمتر از ایران بود.
    
    - برای ادامه تحصیلات و ارایه اختراعات جدید چه برنامه ای دارید؟
    فعلاً در مجتمع آموزشی و پژوهشی صنعت آب و برق تهران، تحصیلاتم را ادامه می دهم. از25 اختراع ثبت شده، تعداد زیادی مانده تا بتواند در صنعت مورد استفاده قرار گیرد، باید روی آنها کار عملی شود، اختراعات تازه ای را هم در نظر دارم که باید اجرا کنم و به ثبت برسانم.
    در زمینه ادامه تحصیلات اکثر دانشگاههای معتبر دنیا برای من پذیرش فرستاده اند از جمله دانشگاههای هاروارد، مونتانا و پنسیلوانیا. برخی از آنها حاضر به پرداخت هزینه های اقامت و تحصیل من هستند و تاکنون نسبت به این امور تصمیم خاصی نگرفته ام.

برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.