مقالات

نگاه نخست: انرژی های تجدید پذیر

اگر نه امروز یا فردا، بلکه حداکثر یک قرن دیگر (پیش بینی خوش بینانه کارشناسان) منابع فسیلی به حداقل بهره برداری یا به پایان برسد، فرصتی برای جبران این کاستی یا به بیانی این ضایعه جهانی باقی نخواهد بود. هم اکنون نیز گفته می شود، عملکرد انسان برای جایگزینی انرژی های فسیلی اندک بوده است.

   به همین دلایل مسئله انرژی های تجدید پذیر، دیر گاهی است از مرحله حرف به عمل نزدیک می شود و دانشمندان و محققان برخی از کشورها با تلاشی شتابنده تراز گذشته، راه حلهای متعددی را برای جایگزینی انرژی های فسیلی ارایه داده اند که ریشه آن در طبیعت و محیط زیست انسان است. دانشمندان، بازگشت به طبیعت و استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر مانند، باد و موج و انرژی خورشید را در درجه اول اهمیت قرار داده و سایر راه حلها را با دقت بررسی می کنند.
    این حقیقت را که پایان یافتن انرژی های فسیلی بر تمام شئون زندگی انسان تأثیر می گذارد، نمی توان نادیده انگاشت، به ویژه در بخش صنعت و گردش چرخ صنایع جهان که تا امروز بقای زندگی متمدن را میسر ساخته است.
    در بخش صنعت یا به تعبیر کلی تری در زندگی روزمره انسان، تمامی پدیده ها و تجهیزات اعم از لولای یک درِ ساده تا فضاپیماهای غول پیکر نیازمند استفاده از روانکارها هستند.
    در قرن آینده زمانی که فوران چاههای نفت، قطع شد و مواد اولیه محصولات روانکاری بدست تولیدکنندگان این صنعت نرسید چه اتفاقی رخ می دهد؟ در اینجا نیز انسان ناچار شده است که تا پیش از غافلگیر شدن، راه حلهایی را پیش بینی کند و جالب اینکه این راه حلها نیز به طور عمده بر بازگشت به طبیعت تاکید دارد.
    یکی از شاخص ترین پژوهش ها در این زمینه تولید روغن و گریس های با پایه بیولوژیک است که از مرحله مطالعاتی و آزمایشگاهی گذشته و فرمولاسیونهای متعددی از آن ارایه شده و ساخت روانکارهای نوین را نوید می دهد.
    یک دانشمند ایرانی- استاد دانشگاه ایوای شمالی در آمریکا و مؤسس سازمان تولید روانکارهای پایه کشاورزی1 (NABL) - بیش از30 فرمول برای روغن و گریس های پایه بیولوژیک ارایه داده که کارآمدی آنها به اثبات رسیده است.
    این دانشمند که پژوهش هایش را در کنفرانس سالیانه انجمن روانکاری گریس اروپا(ELGI) در سال2007 ارایه داد، منبع فرآورده های روانکاری را دانه های روغنی مانند سویا و ذرت و آفتابگردان و برخی دیگر از گیاهان اعلام کرده است و تغییرات ژنتیکی در این دانه های گیاهی را برای بارآوری و تولید محصول بیشتر پیشنهاد می کند.
    البته اهمیت کاراین دانشمند در گستره فعالیت وسیع او و کسب نتایج عملی ارزیابی می شود و همزمان، در اکثر کشورهای جهان نیز کار تهیه و تولید روغن های پایه بیولوژیک به پیشرفتهای چشمگیری رسیده است. به گفته پژوهشگران، فرآورده های پایه بیولوژیک که دامنه تنوع آنها نیز رو به افزایش است، نه تنها جایگزین خوب و مناسبی برای روغن های پایه معدنی است، بلکه معضل آلودگی محیط زیست را به دنبال نخواهد داشت.
    تمامی این پیشرفت ها نشان می دهد که با پایان یافتن نفت، روانکارها همچنان تولید خواهد شد و منابع تجدید شونده طبیعی و پژوهش ها و مطالعات گسترده تر ضامن اجرایی این اتفاق خواهند بود. از سوی دیگر استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر بسیار جدی تر از سالهای گذشته مورد توجه قرار گرفته و این اتفاقات افق های تازه ای را در برابر دیدگان بشر می گشاید که مهمترین آن نجات انسان از آلودگی های نفتی و تخریب محیط زیست است.

آدرس الکترونیکی مقاله: http://naftepars.ir/official/2961/view.asp?ID=530240
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.